Janjaap Luijt e.a. bestellen

Janjaap Luijt e.a., Dokkumer, Kollumer en Amelander ZilverDokkumer, Kollumer en Amelander Zilver

336 pagina’s, veel illustraties, zilvermerken
Streekmuseum Het Admiraliteitshuis Dokkum, 2002.
ISBN: geen
€ 35,00 (inclusief verzending)

Nooit eerder zijn zoveel zilverwerken uit museale, kerkelijke en particuliere collecties afkomstig uit de plaatsen Dokkum, Kollum en Ameland bijeengebracht in één boek. Het toont alle voorwerpen die aanwezig waren op de tentoonstelling Dokkumer, Kollumer en Amelander Zilver, alsmede de voornaamste stukken die sindsdien aan museale collecties zijn toegevoegd.

In 1998 vond in Streekmuseum Het Admiraleitshuis de tentoonstelling Dokkumer, Kollumer en Amelander Zilver plaats. Voor het eerst sinds 1954 werd een zo groot aantal zilverwerken uit museale, kerkelijke en particuliere collecties afkomstig uit de plaatsen Dokkum, Kollum en Ameland bijeengebracht. In 2001 kreeg zilverkenner en publicist Janjaap Luijt de opdracht om op basis van het reeds verrichte onderzoek deze publicatie afronden.

Naast een overzicht van de getoonde werken zou daarin ook ruimte worden gereserveerd voor een aantal essays over de geschiedenis van het Dokkumer en Kolumer zilverwerk, de keuring van goud- en zilverwerk, nieuwe toeschrijvingen van meestertekens en over een aantal zilversmidsfamilies. Tot slot is een geactualiseerd biografisch overzicht van de goud- en zilversmeden uit Dokkum, Kollum en Ameland opgenomen.

Van het boek Dokkumer, Kollumer en Amelander Zilver is nog een beperkt aantal exemplaren beschikbaar voor de verkoop.

bestellen